Logo  Terugblik afgeronde V&T activiteiten 

Mediteren

Op 5 februari is Corinne Groenendijk, predikant in Krimpen aan de IJssel, voor een thema-avond over mediteren naar Gouda gekomen  Zij is als bestuurslid betrokken bij Vacare. Dat is een platform voor meditatief leven. Vacare is een initiatief van de Protestantse Kerk en staat open voor iedereen die zich samen met anderen wil oefenen in meditatief leven. Vacare biedt inspiratie en praktische hulp aan meditatiegroepen.Het was een informatieve avond met discussie. Wat is christelijke meditatie? Is het een hype of zit het dieper in de geschiedenis? Waarom zou ik het persoonlijk doen? Welke christelijke meditatievormen zijn er?

We willen graag  inzichtelijk te krijgen of er belangstelling is en door welke meditatievormen de gemeenteleden zich het meest voelen aangesproken.  

 

Op vrijdagmorgen is het Stiltecentrum in de Ontmoetingskerk open voor een stil moment, het aansteken van een kaarsje. Thuis kun je natuurlijk ook een stiltemoment creëren. Bijvoorbeeld via www. Dagelijks Woord, https://www.dagelijkswoord.nl www.gewijderuimte.org Dagelijks gebed 

MEDITATIEF SCHILDEREN

In mei  is een groep van zes personen met Marrit van Luxemburg voor een meditatief weekend naar Noord-Duitsland geweest. Daar staat het huis “De Opwelling”.  De deelnemers zijn zeer enthousiast en met vernieuwde energie van het weekend teruggekomen.

Anne en Lia Zijlstra (de ouders van Marrit van Luxemburg) verzorgen diverse weekenden in hun huis De Opwelling in Ost-Friesland, Duitsland. Meditatief Schilderen is een van de mogelijkheden. Het arrangement Meditatief Schilderen is bedoeld voor groepen van 6 tot 10 personen. Data in overleg. Meer weten over de kosten en locatie? Neem een kijkje op:www.deopwelling.nl of vraag het aan Marrit. Dit initiatief van Marrit wordt van harte ondersteund door de V&T-groep. We hopen dat ze in september 2019 weer een dergelijk weekend zou willen aanbieden.

EXPOSITIE GEMEENTELEDEN

Foto ExpositieZondag 3 juni 2019 was ook de start van de eerste expositie in de Ontmoetingskerk. Net na Pinksteren konden we zien en horen wat kunstenaars, die regelmatig in ons kerkgebouw komen, inspireert. Er was werk te zien van André de Leede, betrokken bij de ICF, en Joke Colijn, betrokken bij de Ontmoetingskerk. André maakt schilderijen met acrylverf en houdt zich de laatste tijd bezig met het schilderen van kerkinterieurs. Joke maakt keramisch werk. Ze heeft in deze tentoonstelling laten zien en uitgelegd dat ze geobsedeerd  is door vrouwen met overgewicht. Daarmee werd ze geconfronteerd toen ze in Amerika woonde.

Na afloop konden mensen meedoen aan workshops, waar je creatief aan de slag ging met klei, stoepkrijt, elfjes (korte gedichten van elf woorden) onder leiding van de werkgroep Kerk in de Wijk.

In het nieuwe seizoen zullen een of twee exposities in de kerk worden voorbereid. Mocht iemand interesse hebben om zijn of haar creatieve werk te laten zien, neem dan contact op met Joke van Zwienen, Doortje Rietveld of Joke Colijn

Huiskamergesprekken 2018

HKG

Het thema voor 2018 was Zoeken naar inspiratie.Dit thema staat dichtbij ieder  mens. Wat inspireert jou en waarom? et de gespreksleiders en de predikant is dit    onderwerp voorbereid. Mensen stelden hun huiskamer beschikbaar en gaven zich op voor verschillende data. Zo’n zestig personen namen in 2018 deel aan deze gesprekken. Er was dit jaar ook weer een wandeling, zodat je al wandelend kon praten over jouw drijfveren en inspiratiebron. Die wandeling vond plaats op de koudste zondag van het jaar. Met -15° C wandelden zo’n 15 mensen door de Goudse Hout. In de Ontmoetingskerk konden de mensen zich weer opwarmen en samen genieten van warme glühwein, soep en brood. Op 3 juni was er een afsluitende dienst over het thema Wat Inspireert jou. 

KLOOSTERWEEKEND 2018

 


Klooster

 In het weekend van 16, 17 en 18 november zijn we naar een klooster gegaan.  Deze keer naar de Abdij Maria Toevlucht in Zundert. Abdij Maria Toevlucht is onderdeel van de Orde der Cisterciënzers van de Strikte Observantie, beter bekend als trappisten. 

Met 18 mensen zijn we naar het klooster gegaan. 

 

Theatervoorstelling ‘Verzet en Dromen’ in de Ontmoetingskerk

plannen 2018 2019

 
ONTMOETINGSKLOOSTER

ontmoetingsklooster

Al vele jaren trekt het kloosterritme onze aandacht. Om te verstillen, te zingen, de gebeden, om samen te vieren, leren en werken.

In november 2018  hebben we besloten dat in de stille week voor Pasen 2019 de Ontmoetingskerk in gebruik genomen wordt om deze als open kloostergemeenschap te bewonen. Circa 8 personen hebben zich aangemeld die de gehele week de kern van bewoning van het Ontmoetingsklooster zullen zijn. Daarnaast waren er diversen die voor 1 of meerdere dagen in die week medebewoner zullen zijn. Er was voldoende plaats voor zowel diegene die een hele week mee wil doen alsook voor 1 dag of per activiteit.

Tijdens deze week van maandag t/m zaterdag hebben we met elkaar gegeten van half acht in de ochtend met  ontbijt tot avondeten, vieren de getijden en doen tussendoor bijvoorbeeld aan:

  • Studie (zelfstudie maar ook iemand uitnodigen voor een onderwerp)
  • Een goed gesprek met elkaar
  • Werken (tuin, in de kerk klussen, er omheen)
  • Gaan op korte bezoeken naar mensen in de buurt die dat waarderen
  • Activiteit ook voor de omwonenden (stekjesmarkt)
  • Zingen (oefenen en uitvoering)
  • Muziek maken, drama en schilderen?
  • Oefenen in stilte / meditatie/ wandelen
  • Boodschappen doen, koken en corvee

De dag eindigde om 20.00 uur. 

Geen gehaast: Tijd, studie, gebed en goed gesprek waren het belangrijkste!


500 jaar LUTHER 1517-2017 Reformatie& Kerkvernieuwing 

Luther Op 25 oktober 2017 20:00 uur kwam drs. Paul Broker(van het Landelijk instituut voor religie  in kunst en cultuur) naar de Ontmoetingskerk voor een lezing met de titel ‘De Kracht van Luther’. Fotoverslag
Vrijdagavond 17 november was er weer Herfstcinema in de Ontmoetingskerk
We kijken terug op een gezellige avond met stamppot en film. 
Dank voor alle reacties en graag tot de volgende keer.